Årets Nyhedsbillede, Danmark (nomineret) (serie)
Miriam Dalsgaard / Politiken
Bandekrig. Kvinder i sørgedemonstration ved Mjølnerparken: “Vi har fået nok. Ikke mere”, råber de. En mand er blevet likvideret. Han var en ledende skikkelse i en verden, hvor barndomskammerater blev til dødsfjender, drenge blev til brutale mænd, og hvor nævekampe blev til knivkampe, som blev til bandekrig med maskinpistoler.
Men for dem, der er her, var han mere end en kriminel. Han var en søn, en far, en bror, en ægtemand, og der var mange, der elskede ham. Ni dage senere blev en anden ung mand på 22 år skudt og dræbt i Mjølnerparken. En våbenhvile blev forhandlet på plads den 12. november. Konflikten havde haft 42 skudepisoder, 25 ramte og 3 døde.
Årets Nyhedsbillede, Udland (nomineret) (serie)
Rasmus Flindt Pedersen / freelance
Mosul befriet: 16. oktober 2016 indleder en koalition af irakiske og kurdiske landstyrker operation “We are coming, Nineveh” – kampen for at befri den irakiske by Mosul og det omkringliggende område fra Islamisk Stat. Ni måneder senere bliver Mosul erklæret for befriet. En rapport fra AP (Associated Press) anslår, at op mod 11.000 civile er blevet dræbt i krigen, og ifølge International Organisation for Migration er mere end 800.000 mennesker flygtet fra deres hjem.
Mohammad springer ud fra en af de to ambulancer, der netop er ankommet til felthospitalet fyldt med sårede børn. Han har sin datter Ghufran i favnen.
En halv time tidligere legede den ti-årige pige med sine søskende og kammerater i familiens hjem i Mosuls nordlige del, da en mortergranat fra IS slog ned i bygningen.
På felthospitalet stopper Ghufrans hjerte flere gange, men lægerne genopliver hende. De lapper hende nødtørftigt sammen, og en ambulance kører hende mod et rigtigt hospital to timers kørsel derfra. Ghufran dør, inden de når frem.
Årets Sportsbillede, Reportage (vinder) (serie)
Nikolai Linares / freelance
Tyrefægtning er betegnet som en kunstform, hvor alt skal gøres flottest, farligst og renest muligt. Grundet denne betegnelse, samt at kulturen har eksisteret i flere hundrede år, er den i dag beskyttet som kulturarv. Flere vil have kulturen bandlyst, men tyrefægter-miljøet siger selv, at fordømmelsen skyldes uvidenhed. De færreste ved, forklarer de, at racen Torro Bravo, som er den der bruges til tyrefægtning, er en opdrættet race, der kun bruges til dette. Den egner sig ikke til andet, da den er sky og aggressiv, kræver mere plads og har mindre kød på kroppen end kødkvæg.
Årets Sportsbillede, Reportage (nomineret) (serie)
Sille Baltser Veilmark / fotojournaliststuderende / Information
Enheden under vandet: Synkronsvømning er en af Danmarks mindste sportsgrene, og for pigerne på GSC Synkro i Gladsaxe fylder dansen i vand en stor del af deres liv – til både træning og til konkurrencer. Men det vigtigste er sammenholdet – følelsen af at være et uundværligt medlem af gruppen.
“Det er en holdsport, ik’? Man har ligesom brug for hinanden,” siger Amalie W. Pedersen på 15 år og tilføjer: “Vi er en enhed i vandet.”
Efter konkurrencen: Synkronsvømning er en blanding af teater, dans og svømning, hvor man bevæger sig i vand til musik. Pigerne i klubben er mellem 10 og 16 år gamle og mange af dem har en fortid inden for konkurrencesvømning, men de blev trætte af, at de bare skulle svømme frem og tilbage og komme først. Men selvom om synkronsvømning kom til Danmark i 1956, er sporten ikke særlig udbredt. Der er kun 350 mennesker på landsplan, der dyrker sporten, kun 11 andre klubber at konkurrere imod, og der er ikke noget landshold.
Årets Sportsbillede, Reportage (nomineret) (serie)
Sille Baltser Veilmark / fotojournaliststuderende / Information
Pause: Anastasia Hayles, Luna Granborg Venet, Clara Malling, Amalie W. Pedersen og Emilie Sørensen udgør A-holdet, som er de ældste og mest erfarne piger i GSC Synkro. De holder frokostpause efter at have været i vandet til et stævne i Odense. Til nogle stævner, som det i Odense, får pigerne medaljer, fordi der er så få deltagende hold.
"Jeg hader det der med, at man ikke føler man har fortjent det," siger Anastasia Hayles på 14 år.
"Ja, så får vi bare guld, fordi vi er de eneste, der er der," siger Emilie Sørensen på 16 år.
Årets Reportage, Udland (nomineret) (serie)
Mads Nissen / Politiken
Grønne marker. Hvide streger. Røde spor: USA’s og Europas enorme appetit på kokain og cannabis har resulteret i en historisk stor produktion i de sydamerikanske andeslande. Til trods for fredsaftalen i 2016 med FARC- guerillaen har Colombia aldrig produceret mere kokain end lige nu. Store landområder, hvor coca- og cannabisplanterne gror, er reeelt uden for regeringens kontrol, og de millioner af smuglerdollars og den lette adgang til hårde stoffer skaber vold, afhængighed og stor ustabilitet i regionen.
Lejemordere. Jon Eider på 19 år viser den pistol, han bruger til røverier, lejemord og til at forsvare sig selv og sin bande med. Han og vennerne Joan til venstre og Brian til højre bor i et af Colombias mest voldelige kvarterer: Potrero Grande i Cali.
På et tidspunkt begik Brian et lejemord næsten hver uge for at betale for sit stofmisbrug, men lige nu prøver han at komme væk både fra det og bandemiljøet. Når Jon bliver spurgt til sine fremtidsplaner, svarer han roligt og fattet: »Hvis ikke jeg er i fængsel, er jeg helt sikkert i en kiste. Skudt. Død«.
Årets Pressefoto 2017
Udstillingen åbnede på Det Kgl. Bibliotek, København.
168 medlemmer af Pressefotografforbundet deltog i konkurrencen og indsendte tilsammen 1.992 fotos og 49 tv/webproduktioner.
Dommere:
Lars Dareberg (foto), pressefotograf, freelancer, Sverige
Lisa Flood (tv og web), videojournalist, Danmark
Mette Mørk (foto), fotojournalist, Vejle Amts Folkeblad, Danmark
Mette Sandbye (foto), professor i fotografi, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet, Danmark
Nicolai Brix (tv og web), tilrettelægger og kameramand, freelance, Danmark
Peter Hove Olesen (foto), fotojournalist, Politiken, Danmark
Sofie Amalie Klougart (foto), dokumentarisk fotograf, freelance, Danmark
Theis Mortensen (tv og web), kameramand, freelance kameramand kombineret med et job som tv- og stillfotograf hos Mikkeller, Danmark