Vibe ligger i en hospitalsseng i stuen. Vibes far Michael og mor Helle spiser aftensmad med en af Michaels venner. For欤rene var g奴 fra hinanden i begyndelsen af 2009, og moren Helle var flyttet ud af huset. I den sidste uge af Vibes liv flyttede hun tilba

Årets Pressefoto 2009

Thomas Lekfeldt / Ekstra Bladet / Moment

EN STJERNE I HIMLEN: Vibe ligger i en hospitalsseng i stuen. Vibes far Michael og mor Helle spiser aftensmad med en af Michaels venner. Forældrene var gået fra hinanden i begyndelsen af 2009, og moren Helle var flyttet ud af huset. I den sidste uge af Vibes liv flyttede hun tilbage til huset for at være så tæt på sin datter som muligt i hendes sidste dage.

Telefon fra krigen. 

Den 20-岩ge danske konstabel Michael er p堦odpatrulje med sin gruppe i Helmand, Afghanistan, da en bombe spr殧er og s岥r ham og hans to kammerater. Michael f岠over hundrede fragmenter i sig, men til sit held forudsager ingen af dem varige

Årets Pressefotograf (kollektion)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

TELEFON FRA KRIGEN:  Den 20-årige danske konstabel Michael er på fodpatrulje med sin gruppe i Helmand, Afghanistan, da en bombe sprænger og sårer ham og hans to kammerater. Michael får over hundrede fragmenter i sig, men til alt held forårsager ingen af dem varige skader. Efter at være kørt fra operationsstuen bliver hans seng rullet ud på bagsiden af felthospitalet, hvor satellittelefonen bedre kan fange et signal. Han ringer hjem til Danmark og fortæller, at han er blevet ramt af en bombe, men er okay. Når Michael har overstået viderebehandlingen hjemme i Danmark, bliver han sendt tilbage til kampzonen i Helmand.

Futtog. Klimademonstrationen 'Planet First - People First' under COP15 topm udvikler sig til en historisk masseanholdelse af n泴en 1000 demonstranter, der m堶ente timevis, siddende p堤en iskolde jord med bundne h殤er. Flere af de anholdte besvimer, mens andre

Årets Pressefotograf (kollektion)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

FUTTOG: Klimademonstrationen Planet First People First under COP 15 topmødet udvikler sig til en historisk masse-anholdelse af næsten 1000 demonstranter, der må vente i timevis, siddende på den iskolde jord med bundne hænder. Flere af de anholdte besvimer, mens andre bliver nægtet toiletophold og derfor må sidde i deres eget urin. Kun fire personer blev efterfølgende sigtet.

En k歰e takker af. Den legendariske danske skuespiller Henning Moritzen i sit hjem p堆redriksberg. 2009 blev 岥t hvor Moritzen indspilte sin sidste film. Med sine 81 岠tr櫫er Moritzen sig nu tilbage fra den teater- og film verden der har v沥t s堳tor en del af ha

Årets Pressefotograf (kollektion)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

EN KÆMPE TAKKER AF:  Den legendariske danske skuespiller Henning Moritzen i sit hjem på Frederiksberg. 2009 blev året, hvor Moritzen indspillede sin sidste film. Med sine 81 år trækker Moritzen sig nu tilbage fra den teater- og filmverden, der har været så stor en del af hans liv.

Drevet af guldfeber er Venicius Perfira de Sousa rejst hjemmefra og ind til Eldorado Do Juma. Men selvom Venicius indtil videre har slidt og sl梴 i n泴en 50 dage, har han stadig intet tjent. Minen producere ikke l殧ere de 300-400 kilo guld per uge som den en

Årets Pressefotograf (kollektion)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

GULDFEBER: Eldorado Do Juma, Amazonas, Brasilien. Gemt dybt inde i den brasilianske amazon-jungle ligger Sydamerikas største illegale guldmine, Eldorado do Juma. Drevet af guldfeber er Venicius Perfira de Sousa rejst hjemmefra og ind til Eldorado Do Juma. Men selv om Venicius indtil videre har slidt og slæbt i næsten 50 dage, har han stadig intet tjent. Minen producerer ikke længere de 300-400 kilo guld per uge, som den engang gjorde, til gengæld bliver mellemmændenes grådighed større og større.

Marked i Lashkar Gar.

Årets Pressefotograf (kollektion)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

FRAGMENTER AF AFGHANISTAN: Det danske udenrigsministerium inviterede mig i marts 2009 til Afghanistan for at se ?fremskridtet og genopbygningen? af den krigshærgede Helmand-provins. Oplevelsen var nærmest surrealistisk, og jeg følte mig omgivet af en stor gensidig frygt og mistro. Marked i Lashkar Gar.

Årets Nyhedsbillede Danmark  (1. pris)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

Futtog: Klimademonstrationen Planet First People First under COP 15 topmødet udvikler sig til en historisk masse-anholdelse af næsten 1000 demonstranter, der må vente i timevis, siddende på den iskolde jord med bundne hænder. Flere af de anholdte besvimer, mens andre bliver nægtet toiletophold og derfor må sidde i deres eget urin. Kun fire personer blev efterfølgende sigtet. 

Stein Bagger forlader Retten i Lyngby efter at have fÂet en dom p 7 Âr for bedrageri og dokumentfalsk.

Årets Nyhedsbillede - Danmark (2. pris) 

Jens Dresling / Politiken

Stein Bagger forlader Retten i Lyngby efter at have fået en dom på 7 år for bedrageri og dokumentfalsk.

Årets Nyhedsbillede - Udland ( 1. pris) (serie)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

FELTHOSPITALET: Camp Bastion, Helmand, Afghanistan. Efter otte års intens krig i Afghanistan overtog Danmark i juli 2009 ansvaret for felthospitalet i Camp Bastion. Felthospitalet dækker Helmand-provinsen, det mest krigshærgede område i landet. I forhold til indbyggertal er Danmark det land fra den internationale styrke, der har mistet flest soldater i Afghanistan. Ved udgangen af 2009 har krigen kostet 30 danskere livet, og cirka det dobbelte antal er blevet hårdt såret.

TELEFON FRA KRIGEN: Den 20-årige danske konstabel Michael er på fodpatrulje med sin gruppe i Helmand, Afghanistan, da en bombe sprænger og sårer ham og hans to kammerater. Michael får over hundrede fragmenter i sig, men til alt held forårsager ingen af dem varige skader. Efter at være kørt fra operationsstuen bliver hans seng rullet ud på bagsiden af felthospitalet, hvor satellittelefonen bedre kan fange et signal. Han ringer hjem til Danmark og fortæller, at han er blevet ramt af en bombe, men er okay. Når Michael har overstået viderebehandlingen hjemme i Danmark, bliver han sendt tilbage til kampzonen i Helmand.


Et skuds岠i ryggen p堥n afghansk politibetjent renses af danske l槥r. Patienterne inddeles i soldater fra den internationale styrke (ISAF), afghanske soldater (ANA), afghanske politifolk (ANP), civile og fjentlige styrker. Principielt modtager alle patienter

Årets Nyhedsbillede - Udland ( 1. pris) (serie)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

FELTHOSPITALET: Camp Bastion, Helmand, Afghanistan. Et skudsår i ryggen på en afghansk politibetjent renses af danske læger. Patienterne inddeles i soldater fra den internationale styrke (ISAF), afghanske soldater (ANA), afghanske politifolk (ANP), civile og fjendtlige styrker. Principielt modtager alle patienter samme optimale behandling på felthospitalet. Forskellen ligger i viderebehandlingen. Hvor udenlandske soldater typisk sendes til hjemlandet, venter der de afghanske patienter et sønderlemmet afghansk sygehusvæsen. Det vurderes at dødeligheden for de udskrevne civile afghanere er 80-90 procent.

En gruppe britere hvis opgave det er at fjerne vejsidebomber, endte med selv at blive ofre for 鮮 De var tre soldater i kjet, 鮠kom slemt til skade p堫roppen, en anden br櫫ede benet, mens 21-岩ge Rfn. Bruce Derfect slog hovedet ned i sit eget gev沠da eksplosion

Årets Nyhedsbillede - Udland ( 1. pris) (serie)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

FELTHOSPITALET: Camp Bastion, Helmand, Afghanistan. En gruppe briter hvis opgave det er at fjerne vejsidebomber, endte med selv at blive ofre for én. De var tre soldater i køretøjet, én kom slemt til skade på kroppen, en anden brækkede benet, mens 21-årige Rfn. Bruce Derfect slog hovedet ned i sit eget gevær da eksplosionen ramte. Med tiden vil han få sit fulde syn tilbage.

Det danske flag p堨alv over Camp Bastion efter at endnu en dansk soldat er faldet. 
Den 23-岩ge konstabel i Livgarden Steffen Bloch Larsen blev det 27. danske offer i krigen i Afghanistan. Han mistede livet under en fodpatrulje i Helmand-provinsen. Efterfde

Årets Nyhedsbillede - Udland ( 1. pris) (serie)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

FELTHOSPITALET: Camp Bastion, Helmand, Afghanistan. Det danske flag på halv over Camp Bastion efter at endnu en dansk soldat er faldet.

Den 23-årige konstabel i Livgarden Steffen Bloch Larsen blev det 27. danske offer i krigen i Afghanistan. Han mistede livet under en fodpatrulje i Helmand-provinsen. Efterfølgende har yderligere tre danskere mistet livet i 2009.

20-岩ge konstabel Christian i sin sygeseng efter at han og to andre danske soldater blev ramt af en improviseret spr殧ladning. De fleste fragmenter ramte Christian i og omkring lysken. 
En stor motivation for at Christian meldte sig til krigen er kammeratsk

Årets Nyhedsbillede - Udland ( 1. pris) (serie)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

FELTHOSPITALET: Camp Bastion, Helmand, Afghanistan. 20-årige konstabel Christian i sin sygeseng efter at han og to andre danske soldater blev ramt af en improviseret sprængladning. De fleste fragmenter ramte Christian i og omkring lysken.

En stor motivation for at Christian meldte sig til krigen er kammeratskabet i hans gruppe:
“Hvordan skal man forklare det, det kunne være en stor fodboldkamp, men istedet for at sidde med drengene i omklædningsrummet, så sidder du med drengene og pudser dit gevær. Og i stedet for bolden er det så med kugler i stedet for.”

22-岩ge Robert er amerikansk marinesoldat og har f奴 en slem hjernerystelse efter at v沥 bl泴 omkuld af en vejsidebombe. 

Han har v沥t i utallige h岤e kampe i b夥 Irak og nu Afghanistan, og undervejs har han mistet tolv kammerater, blandt andet hans bedste barn

Årets Nyhedsbillede - Udland ( 1. pris) (serie)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

FELTHOSPITALET: Camp Bastion, Helmand, Afghanistan. 22-årige Robert er amerikansk marinesoldat og har fået en slem hjernerystelse efter at være blæst omkuld af en vejsidebombe.

Han har været i utallige hårde kampe i både Irak og nu Afghanistan, og undervejs har han mistet tolv kammerater, blandt andet hans bedste barndomsven. Med rolige øjne fortæller Robert hvorfor han har fået tatoveret døden på ryggen med teksten; Jeg frygter ikke – for jeg er selve frygten.
“Jeg er ikke længere bange for at dø mere. Jeg er blevet såret syv gange, så hvis gud ønskede mig død ville det sikkert være sket for længe siden.”

De s岥de danske soldater ki ambulance ud p堬andingsbanen, hvor et fly venter p堡t flyve dem hjem til Danmark. Kammeraterne fra deres gruppe er kommet til Camp Bastion for at sige farvel. Felthospitalet i Camp Bastion betragtes som det hospital i verden, der

Årets Nyhedsbillede - Udland ( 1. pris) (serie)

Mads Nissen / Berlingske Tidende

FELTHOSPITALET: Camp Bastion, Helmand, Afghanistan. De sårede danske soldater køres i ambulance ud på landingsbanen, hvor et fly venter på at flyve dem hjem til Danmark. Kammeraterne fra deres gruppe er kommet til Camp Bastion for at sige farvel. Felthospitalet i Camp Bastion betragtes som det hospital i verden, der modtager og behandler flest traumepatienter. Indtil videre er omkring 1600 soldater fra de internationale ISAF-styrker faldet i krigen, heraf 30 danskere.

Et kraftigt jordskÊlv p 6,3 Richter rystede den 6. April  Abruzzo regionen i det centrale Italien, med epicenter omkring 85 kilometer nord¯st for Rom.  D¯d og ¯delÊggelse var resultatet af det vÊrste jordskÊlv i Italien i 30 Âr.  Alene i den lille by Onn

Årets Nyhedsbillede - Udland (2. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

JORDSKÆLV: Onna, Italien. Et kraftigt jordskælv på 6,3 Richter rystede den 6. april Abruzzo regionen i det centrale Italien, med epicenter omkring 85 kilometer nordøst for Rom. Død og ødelæggelse var resultatet af det værste jordskælv i Italien i 30 år. Alene i den lille by Onna med 300 indbyggere omkom 40 mennesker, og en stor del af byen blev fuldstændig ødelagt. 278 mennesker omkom i alt, og mere end 10.000 bygninger blev ødelagt. 50 - 100.000 blev hjemløse.

Byen Sante Elia onsdag den 8. April, hvor den lokale prÊst er rykket udenfor da kirken er ¯delagt.  Et efterskÊlv, der blev mÂlt til 5,3 p den Âbne richterskala rystede tidligt onsdag morgen middelalderbyen L'Aquila og nÊrliggende landsbyer, hvilket fik

Årets Nyhedsbillede - Udland (2. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

JORDSKÆLV: Onna, Italien. Byen Sante Elia onsdag den 8. april, hvor den lokale præst er rykket udenfor, da kirken er ødelagt. Et efterskælv, der blev målt til 5,3 på den åbne richterskala rystede tidligt onsdag morgen middelalderbyen L'Aquila og nærliggende landsbyer, hvilket fik myndighederne til endnu en gang at afspærre den centrale del af byen, der også blev hårdest ramt ved mandagens jordskælv. Efterskælvene skræmte mange af de overlevende, hvoraf 17.000 tilbragte endnu en kold nat i telte.

VÊrst ramt ved jordskÊlvet var byen L'Aquila, men der var massive ¯delÊggelser i en radius p 30 kilometer omkring byen. Bymidten af L'Aquila hvor huse og lejligheder stÂr tilbage efterladt, som da folk flygtede.

Årets Nyhedsbillede - Udland (2. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

JORDSKÆLV: Onna, Italien. Værst ramt ved jordskælvet var byen L'Aquila, men der var massive ødelæggelser i en radius på 30 kilometer omkring byen. Bymidten af L'Aquila hvor huse og lejligheder står tilbage efterladt, som da folk flygtede.

Indbyggere fra byen L'Aquila, der fik deres hjem ¯delagt og nu opholder sig i en teltlejr p byens rugby stadion. Rundt om hele L'Aquila og de omkringliggende landsbyer blev der opsat teltlejre. Udsigten til at vende hjem l langt ude i fremtiden for en s

Årets Nyhedsbillede - Udland (2. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

JORDSKÆLV: Onna, Italien. Indbyggere fra byen L'Aquila, der fik deres hjem ødelagt og nu opholder sig i en teltlejr på byens rugby stadion. Rundt om hele L'Aquila og de omkringliggende landsbyer blev der opsat teltlejre. Udsigten til at vende hjem lå langt ude i fremtiden for en stor del af de berørte. En stor genopbygnings process skulle først igang. 278 mennesker mistede livet. Den smukke middelalder by L'Aquila lå i ruiner og mange tusinde havde mistet deres hjem.

"Og neeed i knÊ!" Under bandekrigen i K¯benhavn, var b¯rn fra RÂdmandsgades Skole p N¯rrebro, p bes¯g hos p Det Kongelige Teaters Balletskole. Langt vÊk fra skyderierne p N¯rrebro.

Årets Danske Hverdagsbillede (1. pris)

Niels Ahlmann Olesen / Berlingske Tidende

OG NEEED I KNÆ! Under bandekrigen i København var børn fra Rådmandsgades Skole på Nørrebro på besøg hos Det Kongelige Teaters Balletskole. Langt væk fra skyderierne på Nørrebro.

Else, LÊila, Jytte, Inger og Conni venter p Ârets f¯rste kartofler i kantinen p Omsorgscenteret KÊrbo i Ish¯j.

Årets Danske Hverdagsbillede (2. pris)

Martin Bubandt / freelance

Else, Læila, Jytte, Inger og Conni venter på årets første kartofler i kantinen på Omsorgscenteret Kærbo i Ishøj.

Vibe og hendes far Michael leger i badev沥lset i et sorgljeblik. Indtil sommeren 2008 var der h墠om, at hjernesvulsten var blevet dr梴 af de mange behandlinger. Men en skanning viste, at svulsten ikke var blevet dr梴, i stedet voksede den eksplosivt. S堢eskede

Årets Reportage - Danmark (1. pris) (serie)

Thomas Lekfeldt / Ekstra Bladet / Moment

EN STJERNE I HIMLEN: I 2007 blev det konstateret, at Vibe havde en hjernesvulst. Det var ikke muligt at bortoperere kræftsvulsten, så i stedet fik Vibe 30 strålebehandlinger, fire kemoterapi-behandlinger, tre højdosis kemoterapibehandlinger og indtil flere eksperimentale kemobehandlinger.

Vibe og hendes far Michael leger i badeværelset i et sorgløst øjeblik. Indtil sommeren 2008 var der håb om, at hjernesvulsten var blevet dræbt af de mange behandlinger. Men en skanning viste, at svulsten ikke var blevet dræbt, i stedet voksede den eksplosivt. Så beskeden til Vibes forældre var, at hun ikke ville leve i mere end et år.


Vibe leger med en ballon i et hotelv沥lse i Alcudia p堍allorca. Vibe og hendes familie tog p堦erie med hj欰 fra organisationen La Vida, som sponserer ture som denne for familier, der har bed livstruende sygdomme.

Årets Reportage - Danmark (1. pris) (serie)

Thomas Lekfeldt / Ekstra Bladet / Moment

EN STJERNE I HIMLEN: Vibe leger med en ballon i et hotelværelse i Alcudia på Mallorca. Vibe og hendes familie tog på ferie med hjælp fra organisationen La Vida, som sponserer ture som denne for familier, der har børn med livstruende sygdomme.

Vibe med hendes familie, en sygeplejerske og en l槥 rundt om hende p堒igshospitalet. I laf efter岥t 2008 blev Vibes evne til at bruge sin hside af kroppen gradvist d岬igere. Undervejs blev hun nil at bruge kol og hun kunne ikke l殧ere skrive med hh室. Men, ukue

Årets Reportage - Danmark (1. pris) (serie)

Thomas Lekfeldt / Ekstra Bladet / Moment

EN STJERNE I HIMLEN: Vibe med hendes familie, en sygeplejerske og en læge rundt om hende på Rigshospitalet. I løbet af efteråret 2008 blev Vibes evne til at bruge sin højre side af kroppen gradvist dårligere. Undervejs blev hun nødt til at bruge kørestol og hun kunne ikke længere skrive med højre hånd. Men, ukuelig som hun var, begyndte hun at lære at skrive med venstre hånd. Omkring nytåret 2009-2009 blev Vibes tilstand kraftigt forværret. Hun fik hovedpine og hendes evne til at tale og bevæge sig blev endnu dårligere.

Vibe og hendes familie udenfor Rigshospitalet.

Årets Reportage - Danmark (1. pris) (serie)

Thomas Lekfeldt / Ekstra Bladet / Moment

EN STJERNE I HIMLEN: Vibe og hendes familie udenfor Rigshospitalet.

Vibes far Michael b沥r Vibe ind i sovev沥lset. I hendes sidste dage mistede Vibe n泴en al evne til at bev槥 sig og tale. Kun enkelte gange bev槥de hun sin venstre h室 eller sagde nogle afd歰ede lyde.

Årets Reportage - Danmark (1. pris) (serie)

Thomas Lekfeldt / Ekstra Bladet / Moment

EN STJERNE I HIMLEN: Vibes far Michael bærer Vibe ind i soveværelset. I hendes sidste dage mistede Vibe næsten al evne til at bevæge sig og tale. Kun enkelte gange bevægede hun sin venstre hånd eller sagde nogle afdæmpede lyde.

Årets Reportage - Danmark (1. pris) (serie)

Thomas Lekfeldt / Ekstra Bladet / Moment

EN STJERNE I HIMLEN: Vibe ligger i en hospitalsseng i stuen. Vibes far Michael og mor Helle spiser aftensmad med en af Michaels venner. Forældrene var gået fra hinanden i begyndelsen af 2009, og moren Helle var flyttet ud af huset. I den sidste uge af Vibes liv flyttede hun tilbage til huset for at være så tæt på sin datter som muligt i hendes sidste dage.

Vibe er blevet lagt i kisten i sit v沥lse. Hun dftenen figgende p堳in fars mave. Hendes for欤re st岠ved hende. Et brev, nogle sm堳tykker leget en af hendes yndlingskasketter er blevet lagt i kisten hos hende. Hun l堩 sit v沥lse i den uge, der gik, fra hun dil hu

Årets Reportage - Danmark (1. pris) (serie)

Thomas Lekfeldt / Ekstra Bladet / Moment

EN STJERNE I HIMLEN: Vibe er blevet lagt i kisten i sit værelse. Hun døde aftenen før, liggende på sin fars mave. Hendes forældre står ved hende. Et brev, nogle små stykker legetøj og en af hendes yndlingskasketter er blevet lagt i kisten hos hende. Hun lå i sit værelse i den uge, der gik, fra hun døde til hun blev begravet.

(KIRKEASYL). NY DAG. Salah, 39 岬 har v沥t asylansi Danmark de sidste ti 岮 Datteren Niroj er 15 m宥der gammel. Niroj betyder 'ny dag' p堫urdisk.

Årets Reportage - Danmark (2. pris) (serie)

Lærke Posselt / fotojournaliststuderende

KIRKEASYL: Brorsons Kirke, Nørrebro, København. I næsten tre måneder levede cirka 60 afviste irakiske asylansøgere i Brorsons Kirke på Nørrebro. Irakerne søgte ophold i kirken i protest mod regeringens nyligt indgåede aftale om tvangshjemsendelse, men også for at få beskyttelse.

NY DAG. Salah, 39 år, har været asylansøger i Danmark de sidste ti år. Datteren Niroj er 15 måneder gammel. Niroj betyder 'ny dag' på kurdisk.

(KIRKEASYL). DAGENE BLIVER TIL UGER. M殤ene klipper og barberer hinanden i kryptens gange om aftenen og natten, hvor der ikke er s堭ange mennesker.

Årets Reportage - Danmark (2. pris) (serie)

Lærke Posselt / fotojournaliststuderende
DAGENE BLIVER TIL UGER. Mændene klipper og barberer hinanden i kryptens gange om aftenen og natten, hvor der ikke er så mange mennesker.


(KIRKEASYL). ALI OG TINE. Ali er 32 岠og har v沥t asylansi Danmark de sidste syv 岮 Han hj欰er med at passe de andres bmens han t殫er p堳in egen som han har f奴 mens han blev voksen i Danmark. S bor med hans islandske ekskone. P堢illedet underholder han Tine, s堨e

Årets Reportage - Danmark (2. pris) (serie)

Lærke Posselt / fotojournaliststuderende

ALI OG TINE. Ali er 32 år og har været asylansøger i Danmark de sidste syv år. Han hjælper med at passe de andres børn, mens han tænker på sin egen søn, som han har fået mens han blev voksen i Danmark. Sønnen bor med hans islandske ekskone. På billedet underholder han Tine, så hendes forældre kan hvile sig. Tine fik sit danske navn fordi hun er født i Danmark.

(KIRKEASYL). TIDSFORDRIV. Dagene bliver l殧ere og e mere r殧te. Det meste af tiden er ventetid, og meget af den g岠med tidsfordriv.

Årets Reportage - Danmark (2. pris) (serie)

Lærke Posselt / fotojournaliststuderende

TIDSFORDRIV. Dagene bliver længere og øjnene mere rødsprængte. Det meste af tiden er ventetid, og meget af den går med tidsfordriv.

(KIRKEASYL). MADRASSER. De overnattende irakere i kirken er kurdere og arabere, muslimer og kristne, kvinder og m殤, babyer og gamle. De ligger p堭adrasser rundt omkring langs v槧ene, p堢orde, i trappeopgangene til kirkerummet, og p堢alkonerne under kirkens hv

Årets Reportage - Danmark (2. pris) (serie)

Lærke Posselt / fotojournaliststuderende

MADRASSER. De overnattende irakere i kirken er kurdere og arabere, muslimer og kristne, kvinder og mænd, babyer og gamle. De ligger på madrasser rundt omkring langs væggene, på borde, i trappeopgangene til kirkerummet, og på balkonerne under kirkens hvælving.

(KIRKEASYL). ENDNU EN GRƎSE KRYDSES. Dingen markerer gr殳en mellem rummet, hvor m殤ene sover og rummet hvor kvinderne sover. De fleste f岠dog ikke sovet ret meget om natten p堧rund af barnegr夠og frygt for at politiet vil rydde kirken, mens resten af byen sove

Årets Reportage - Danmark (2. pris) (serie)

Lærke Posselt / fotojournaliststuderende

ENDNU EN GRÆNSE KRYDSES. Døråbningen markerer grænsen mellem rummet, hvor mændene sover og rummet hvor kvinderne sover. De fleste får dog ikke sovet ret meget om natten på grund af barnegråd og frygt for at politiet vil rydde kirken, mens resten af byen sover.

(KIRKEASYL). SYV LIV. Taleb: "Politiet har f殧slet nogle af de andre. Jeg er ikke blevet hentet endnu. Jeg er ligesom en kat - jeg har syv liv. Ja, i Irak siger man, at en kat har syv og ikke ni liv. Det er sikkert p堧rund af al den krig".

Årets Reportage - Danmark (2. pris) (serie)

Lærke Posselt / fotojournaliststuderende

SYV LIV. Taleb: "Politiet har fængslet nogle af de andre. Jeg er ikke blevet hentet endnu. Jeg er ligesom en kat - jeg har syv liv. Ja, i Irak siger man, at en kat har syv og ikke ni liv. Det er sikkert på grund af al den krig".

(KIRKEASYL). LYSET. Hawjin: "Der er edderkopper i lampen. De vokser i lys, og bliver k歰estore. Det er rigtigt. Jeg er meget bange for dem".

Årets Reportage - Danmark (2. pris) (serie)

Lærke Posselt / fotojournaliststuderende

LYSET. Hawjin: "Der er edderkopper i lampen. De vokser i lys, og bliver kæmpestore. Det er rigtigt. Jeg er meget bange for dem".

Paulo Jigilato, 38, sl梥r store sten og klippestykker v櫠fra den 墮e mine. Han ankom til Eldorado do Juma for kun tyve dage siden, men har de seneste tyve 岠flakket rundt fra guldmine til guldmine som garimpeiro - det brasilienske navn for guldgraver.

Årets Reportage - Udland (1. pris) (serie)

Mads Nissen  Berlingske Tidende

Feber, Guldfeber: Eldorado Do Juma, Amazonas, Brasilien. Gemt dybt inde i den brasilianske amazon-jungle ligger Sydamerikas største illegale guldmine, Eldorado do Jum.

Paulo Jigilato, 38, slæber store sten og klippestykker væk fra den åbne mine. Han ankom til Eldorado do Juma for kun tyve dage siden, men har de seneste tyve år flakket rundt fra guldmine til guldmine som ’garimpeiro’ - det brasilienske navn for guldgraver.

En garimpeiro har f奴 infektion i fingeren efter at have sk岥t sig p堥n machete.

Årets Reportage - Udland (1. pris) (serie)

Mads Nissen Berlingske Tidende

En garimpeiro har fået infektion i fingeren efter at have skåret sig på en machete.

Årets Reportage - Udland (1. pris) (serie)

Mads Nissen Berlingske Tidende
Drevet af guldfeber er Venicius Perfira de Sousa rejst hjemmefra og ind til Eldorado Do Juma. Men selvom Venicius indtil videre har slidt og slæbt i næsten 50 dage, har han stadig intet tjent. Minen producere ikke længere de 300-400 kilo guld per uge som den engang gjorde, til gengæld bliver mellemmændenes grådighed større og større.


Bjerge og bakker bliver gt bid for bid, og med brandslanger spulet til kl梲ig mudder. Mudderet bliver herefter sorteret, siet og skyllet med kviksDa guld er det tungeste metal ligger det til som det sidste tilbage. Hele processen er enormt skadelig for mil

Årets Reportage - Udland (1. pris) (serie)

Mads Nissen Berlingske Tidende

Bjerge og bakker bliver ødelagt bid for bid, og med brandslanger spulet til klæbrig mudder. Mudderet bliver herefter sorteret, siet og skyllet med kviksølv. Da guld er det tungeste metal ligger det til som det sidste tilbage. Hele processen er enormt skadelig for miljøet, da floder blandt andet bliver ’kvalt’ af mudderet, mens kviksølvet spreder sig i fødekæden.

Alves do Silva viser sine guldt殤er frem. Han har selv fundet guldet, og har arbejdet som garimpeiro i omtrent 30 岮

Årets Reportage - Udland (1. pris) (serie)

Mads Nissen Berlingske Tidende

Alves do Silva viser sine guldtænder frem. Han har selv fundet guldet, og har arbejdet som garimpeiro i omtrent 30 år.

Angela arbejder som prostitueret i landsbyen Apuder fungere som et forsyningscenter for guldminen. Standartprisen for sex med Angela eller andre prostituerede er pr棩s det samme som 鴠gram guld s欧es for; cirka 130 kroner.

Årets Reportage - Udland (1. pris) (serie)

Mads Nissen Berlingske Tidende

Angela arbejder som prostitueret i landsbyen Apuí, der fungere som et forsyningscenter for guldminen. Standartprisen for sex med Angela eller andre prostituerede er præcis det samme som ét gram guld sælges for; cirka 130 kroner.

En farlig giftslange har forvildet sig ind p堥n dansegulvet p堥n bar. Den bliver kvast af en st欠og f岠herefter et skvat

Årets Reportage - Udland (1. pris) (serie)

Mads Nissen Berlingske Tidende

En farlig giftslange har forvildet sig ind på en dansegulvet på en bar. Den bliver kvast af en støvlehæl og får herefter et skvat øl.

En beruset garimpeiro p堶ej hjem. Selvom indtjeningen som guldgraver er bedre end de fleste ufagl沴e jobs i byerne, ender kun de f沲este rigere end da de kom. Pengene bliver hurtigt brugt p堫vinder og sprut, fort欬er de erfarne guldgravere. Og selv de st guldk

Årets Reportage - Udland (1. pris) (serie)

Mads Nissen Berlingske Tidende

En beruset garimpeiro på vej hjem. Selvom indtjeningen som guldgraver er bedre end de fleste ufaglærte jobs i byerne, ender kun de færreste rigere end da de kom. Pengene bliver hurtigt brugt på kvinder og sprut, fortæller de erfarne guldgravere. Og selv de største guldklumper svinder ind, når vennerne også er tørstige.

Tidlig morgen. Katie og Bill i sengen med Henry og Molly.

Årets Reportage - Udland (2. pris) (serie)

Lea Meilandt Mathiesen / freelance

THE MAGUIRES: BOSTON, USA. Antallet af fattige børnefamilier i USA er steget voldsomt igennem de seneste år. Over hele landet kæmper forældre med arbejdsløshed og dårlige lønninger, og samtidig er det blevet væsentligt dyrere at bo til leje.

Cassidy, ni Âr gammel.

Årets Reportage - Udland (2. pris) (serie)

Lea Meilandt Mathiesen / freelance

Cassidy, ni år gammel.

Mor er trÊt. Katie med Henry og Masei i k¯kkenet.

Årets Reportage - Udland (2. pris) (serie)

Lea Meilandt Mathiesen / freelance

Mor er træt. Katie med Henry og Masei i køkkenet.

Lilles¯ster og stores¯ster, Madeline og Cassidy.

Årets Reportage - Udland (2. pris) (serie)

Lea Meilandt Mathiesen / freelance

Lillesøster og storessster, Madeline og Cassidy.

Leg.

Årets Reportage - Udland (2. pris) (serie)

Lea Meilandt Mathiesen / freelance

Leg.

Henry i sovevÊrelset.

Årets Reportage - Udland (2. pris) (serie)

Lea Meilandt Mathiesen / freelance

Henry i soveværelset.

Katie og Henry ser fjernsyn.

Årets Reportage - Udland (2. pris) (serie)

Lea Meilandt Mathiesen / freelance

Katie og Henry ser fjernsyn.

Karl r sig br殤ende at komme i skole igen og gense sine kammerater, men han tke forlade sin fars side, frgen f岠hj欰 fra kommunen.

Årets Portræt (1. pris)

Rasmus Flindt Pedersen /Ekstra Bladet

Karl bor på en nedlagt cementfabrik sammen med sin handicappede far Jørgen. Her prøver de at få hverdagen til at hænge sammen uden hjælp fra kommunen. 12-årige Karl Dahl var for syv måneder siden tæt på at miste sin etbenede far, Jørgen. Han er så rædselsslagen for at miste ham nu, at han ofrer skole og kammerater for at passe sin far. Siden Karl var tæt på at miste sin far for syv måneder siden, har han ikke turdet tage i skole af frygt for, at der skal ske Jørgen noget, mens han er væk. Kommunens ansatte har ikke vist interesse for Karl i den tid, han har været væk fra skolen. Da de fatter interesse, truer de med en tvangsfjernelse af Karl. Karl ønsker sig brændende at komme i skole igen og gense sine kammerater, men han tør ikke forlade sin fars side, før Jørgen får hjælp fra kommunen.

H.H. Dalai Lama under hans bes¯g i Bella Center i K¯benhavn.

Årets Portræt (2. pris) 

Jan Grarup / NOOR Images

H.H. Dalai Lama under hans besøg i Bella Center i København.

Rafal Ratajczyk og Lukasz Bujko fra Polen styrter i mÊndenes parl¯b finale ved World Cup i banecykling i Ballerup Super Arena.

Årets Sportsbillede - Action (1. pris)

Lars Møller / freelance

Rafal Ratajczyk og Lukasz Bujko fra Polen styrter i mændenes parløb finale ved World Cup i banecykling i Ballerup Super Arena.

Xtreme mandeh¯rm er et terrÊnl¯b p ca. 13 km, kun for mÊnd!

Årets Sportsbillede - Action (2. pris) (serie)

Jacob Ehrbahn / Politiken

Ekstremløb for mænd: Som modstykke til de mange kvindeløb, damebladene arrangerer, har Fredensborg Atletikklub opfundet løbet Xtreme mandehørm, som er et hårdt og beskidt terrænløb på ca. 13 km, kun for mænd. Undervejs skal løberne forcere et hav af forhindringer. 

Xtreme mandehørm er et terrænløb på ca. 13 km, kun for mænd!

Xtreme mandehr et terr殬 ca. 13 km, kun for m殤!

Årets Sportsbillede - Action (2. pris) (serie)

Jacob Ehrbahn / Politiken

Xtreme mandehr et terr殬 ca. 13 km, kun for m殤!

Årets Sportsbillede - Action (2. pris) (serie)

Jacob Ehrbahn / Politiken

Xtreme mandehr et terr殬 ca. 13 km, kun for m殤!

Årets Sportsbillede - Action (2. pris) (serie)

Jacob Ehrbahn / Politiken

Xtreme mandeh¯rm er et terrÊnl¯b p ca. 13 km, kun for mÊnd!

Årets Sportsbillede - Action (2. pris) (serie)

Jacob Ehrbahn / Politiken

Unge mÊnd venter p at skulle i gang med dagens tidlige trÊning. Kushti er en gammel brydeform, som kan f¯res tilbage til 3. Ârtusinde f.Kr. Den dyrkes primÊrt i Nord-Indien og Pakistan. Overalt i Indien og Pakistan trÊnes der kushti.

Årets Sportsbillede - Reportage (1. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

KUSHTI: Varanasi, Indien. Kushti er en gammel brydeform, som kan føres tilbage til 3. årtusinde f.Kr. Den dyrkes primært i Nord-Indien og Pakistan. Overalt i Indien og Pakistan trænes der kushti .

Unge mænd venter på at skulle i gang med dagens tidlige træning. Kushti er en gammel brydeform, som kan føres tilbage til 3. årtusinde f.Kr. Den dyrkes primært i Nord-Indien og Pakistan. Overalt i Indien og Pakistan trænes der kushti.


TrÊningen er i fuld gang. Den varme morgen luft fÂr bryderne til at svede og hurtigt er kroppen smurt ind i et lag af mudder. Mudderet g¯r det samtidigt svÊrt for modstanderen at f et fast greb.

Årets Sportsbillede - Reportage (1. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

Træningen er i fuld gang. Den varme morgen luft får bryderne til at svede og hurtigt er kroppen smurt ind i et lag af mudder. Mudderet gør det samtidigt svært for modstanderen at få et fast greb.

Dagens tidlige trÊning er igang. Klubben har omkring 150 medlemmer. Fysisk styrke er vigtigt og derfor trÊnes fysikken sidel¯bende med den tekninske del af kushti. Armb¯jninger og klatring i reb er grundstammen i den fysiske trÊning. Udenfor den gule mur

Årets Sportsbillede - Reportage (1. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

Dagens tidlige træning er igang. Klubben har omkring 150 medlemmer. Fysisk styrke er vigtigt og derfor trænes fysikken sideløbende med den tekninske del af kushti. Armbøjninger og klatring i reb er grundstammen i den fysiske træning. Udenfor den gule mur er Varanasi så småt ved at vågne.

Rajesh, 27 Âr og en af klubbens bedste kÊmpere er ved at vÊre klar til ny kamp.

Årets Sportsbillede - Reportage (1. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

Rajesh, 27 år og en af klubbens bedste kæmpere er ved at være klar til ny kamp.

Årets Sportsbillede - Reportage (1. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

Kushti

TrÊningen er overstÂet og medlemmerne gir hinanden massage. Skole og arbejde skal passes inden klubben igen fyldes med brydere sidst p eftermiddagen.

Årets Sportsbillede - Reportage (1. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

Træningen er overstået og medlemmerne gir hinanden massage. Skole og arbejde skal passes inden klubben igen fyldes med brydere sidst på eftermiddagen.

Kushti kÊmpere trÊner typisk 4-6 timer om dagen fordelt p morgen og aften trÊning. Brydningen foregÂr p jord, som inden trÊningen er blevet vendt for at bl¯dg¯re underlaget.

Årets Sportsbillede - Reportage (1. pris) (serie)

Carsten Snejbjerg / freelance

Kushti-kæmpere træner typisk 4-6 timer om dagen fordelt på morgen og aften træning. Brydningen foregår på jord, som inden træningen er blevet vendt for at blødgøre underlaget.

World Outgames - Latindans for mÊnd.

David Wandf g Christian Wendel, fra Tyskland.

Årets Sportsbillede - Reportage (2. pris) (serie)

Miriam Dalsgaard / Politiken

WORLD OUTGAMES: World Outgames 2009 blev afholdt i København. Lesbiske, bøsser, biseksuelle og transseksuelle fra hele verdenen kom for at fejre og sætte fokus på friheden til kærligheden og for at nyde sport, kultur og menneskerettigheder.

Latindans for mænd. David Wandf og Christian Wendel, fra Tyskland.


World Outgames - Latin dans for mÊnd.

Michael Hall og Georgios Tzoulas, fra England/GrÊkenland.

Årets Sportsbillede - Reportage (2. pris) (serie)

Miriam Dalsgaard / Politiken

Latin dans for mænd. Michael Hall og Georgios Tzoulas fra England/Grækenland.

World Outgames - Two Step dans for mÊnd.

Bradley Erickson og Philippe Carouge, fra USA.

Årets Sportsbillede - Reportage (2. pris) (serie)

Miriam Dalsgaard / Politiken

Two Step dans for mænd. Bradley Erickson og Philippe Carouge, fra USA.
World Outgames - Latindans for mÊnd.

Corr Besseling og Arno Doorn, fra Holland.
World Outgames 2009 blev afholdt I Kbh. Lesbiske, b¯sser, biseksuelle og transseksuelle fra hele verdenen kom for at fejre og sÊtte fokus p friheden til kÊrligheden og for a

Årets Sportsbillede - Reportage (2. pris) (serie)

Miriam Dalsgaard / Politiken

Latindans for mænd. Corr Besseling og Arno Doorn, fra Holland.
World Outgames - Standarddans for mÊnd.

Martin van Iersel og Erwin Moll, fra Holland.

Årets Sportsbillede - Reportage (2. pris) (serie)

Miriam Dalsgaard / Politiken

Standarddans for mænd. Martin van Iersel og Erwin Moll, fra Holland.
World Outgames - Latin dans for mÊnd.

Gergely Darabos og Pascal Herrbach, fra Tyskland.

Årets Sportsbillede - Reportage (2. pris) (serie)

Miriam Dalsgaard / Politiken

Latin dans for mænd. Gergely Darabos og Pascal Herrbach, fra Tyskland.
World Outgames - Standarddans for mÊnd.

Philippe Guillon og Mario Spenard, fra Canada.

Årets Sportsbillede - Reportage (2. pris) (serie)

Miriam Dalsgaard / Politiken

Standarddans for mænd. Philippe Guillon og Mario Spenard, fra Canada.
Styrkepr¯ver mellem venner er en vigtig del af en dag p Dyrehavsbakken

Åben Klasse ( 1. pris) (serie)

Kristian Djurhuus / 24timer / MetroXpress

DYREHAVSBAKKEN: Bag en mur af træer ligger Danmarks næststørste turistattraktion og verdens ældste forlystelsespark med rødder tilbage til slutningen af det 15. århundrede. Bilerne på parkeringspladsen er primært danske, rød-hvide Prince er de mest solgte cigaretter i kiosken.

Styrkeprøver mellem venner er en vigtig del af en dag på Dyrehavsbakken


Dagtimerne p Dyrehavsbakken tilh¯rer b¯rnefamilierne, men nÂr m¯rket falder p kan karrusel-hesten holde pause, mens de festglade gÊster gÂr forbi.

Åben Klasse ( 1. pris) (serie)

Kristian Djurhuus / 24timer / MetroXpress

DYREHAVSBAKKEN: Dagtimerne på Dyrehavsbakken tilhører børnefamilierne, men når mørket falder på kan karrusel-hesten holde pause, mens de festglade gæster går forbi.

22-Ârige Lasse Niemann er p vej til skadestuen sammen med nogle af slagterkollegaerne. Han blev fanget i et skÊnderi mellem to ekskÊrester. Da han bad fyren om at slappe af, blev han bedt om at blande sig udenom med en knytnÊve.

Åben Klasse ( 1. pris) (serie)

Kristian Djurhuus / 24timer / MetroXpress

DYREHAVSBAKKEN: 22-årige Lasse Niemann er på vej til skadestuen sammen med nogle af slagterkollegaerne. Han blev fanget i et skænderi mellem to ekskærester. Da han bad fyren om at slappe af, blev han bedt om at blande sig udenom med en knytnæve.

Thor p 4 Âr begraver beslutsomt ansigtet i candyfloss, da hans far rÊkker ham den luftige masse. Det er f¯rste gang, at Thor pr¯ver candyfloss.

Åben Klasse ( 1. pris) (serie)

Kristian Djurhuus / 24timer / MetroXpress

DYREHAVSBAKKEN: Thor på 4 år begraver beslutsomt ansigtet i candyfloss, da hans far rækker ham den luftige masse. Det er første gang, at Thor prøver candyfloss.

Berrit og Herluf Hansen er p Bakken sammen med s¯nnen Jimmie. Tidligere p aftenen s de Tommy Kenter optrÊde som Fru Christof, og nu skal dagen rundes af med et par fad¯l.

Åben Klasse ( 1. pris) (serie)

Kristian Djurhuus / 24timer / MetroXpress

DYREHAVSBAKKEN: Berrit og Herluf Hansen er på Bakken sammen med sønnen Jimmie. Tidligere på aftenen så de Tommy Kenter optræde som Fru Christof, og nu skal dagen rundes af med et par fadøl.

En kanin med bare ben leder efter et vÊrtshus, hvor festen kan fortsÊtte.

Åben Klasse ( 1. pris) (serie)

Kristian Djurhuus / 24timer / MetroXpress

DYREHAVSBAKKEN: En kanin med bare ben leder efter et værtshus, hvor festen kan fortsætte.

UDENFOR. Vesterport Station

Åben Klasse (2. pris) (serie)

Peter Hove Olesen / Politiken

UDENFOR: I Danmark lever cirka 5.000 mennesker på gaden. De går under betegnelsen hjemløse, men ordet dækker over en broget gruppe. I København sover omkring 75 mennesker på gaden hver eneste nat. Året rundt. 

Vesterport Station.

UDENFOR. Kavns Hovedbaneg岤

Åben Klasse (2. pris) (serie)

Peter Hove Olesen / Politiken

UDENFOR: Køenhavns Hovedbanegård

UDENFOR. Nytorv

Åben Klasse (2. pris) (serie)

Peter Hove Olesen / Politiken

UDENFOR: Nytorv.

UDENFOR. Str

Åben Klasse (2. pris) (serie)

Peter Hove Olesen / Politiken

UDENFOR: Strøget

UDENFOR. Nyropsgade

Åben Klasse (2. pris) (serie)

Peter Hove Olesen / Politiken

UDENFOR: Nyropsgade.

UDENFOR. Vesterport Station

Åben Klasse (2. pris) (serie)

Peter Hove Olesen / Politiken

UDENFOR: Vesterport Station.

Årets Tv-fotograf Nyhed (1. pris)

Steven Achiam /Agentur Focus/Dagbladet Børsen

Hverdag i ruiner

Klipper Michael Kyster, musik: Carsten Bo Eriksen, journalist: Rasmus Thirup Beck


Årets Tv-fotograf Nyhed (2. pris)

Ole Jermiin /TV2/Østjylland

Skyldnerjagt

Årets Tv-fotograf Dokumentar (1. pris)

Michael Lindebjerg / freelance

Pædofil i børnehaven

Årets Audio Slideshow (1. pris)

Peter Hove Olesen/ Politiken

Paradis

Årets Audio Slideshow (2. pris)

Christian Als / Berlingske Tidende

Gaza Efter Bomberne


Årets Pressefoto 2009

Udstillingen åbnede i Det Kgl. Bibliotek, København

208 medlemmer af Pressefotografforbundet deltog i konkurrencen og indsendte tilsammen 3.193 fotos og 36 tv- og multimedieproduktioner.

Dommere:

Espen Rasmussen (foto), billedchef, Verdens Gang, Norge

Linda Henriksen (foto) pressefotograf, Berlingske Tidende, Danmark

Mikkel Hertz (tv og web), kanalcef, TV2 News, Danmark

Sofus Comer (tv og web), fotojournalist, Danmark

Teit Hornbak (foto), nyhedschef, Polfoto, Danmark

Troels Sørensen (tv og web), videojournalist mv, East Production, DanmarkUsing Format